20.01.2012

Opel відзначає 150-річний ювілей

У новорічну ніч співробітники Opel піднімали келихи не тільки на честь нового року, але і на честь 150-річного ювілею бренду. У 1862 році Адам Опель навряд чи передбачав, що його підприємство одного дня стане одним з найбільших автовиробників Європи.

16102

У 1862 році Адам Опель виробляє швейні машини в слюсарній майстерні свого батька, що знаходиться в Рюссельсхаймі. Справи йдуть добре. Незабаром починається велосипедний бум, і в 1866 році на ринку з'являється перша модель Velociped. Велосипеди з Рюссельсхайм швидко стають популярними. До середини 1920-х років Opel став найбільшим виробником велосипедів в світі. До цього часу в асортименті продукції з'явилися також мотоцикли. Автомобільна історія Opel починається в 1899 році, що робить його другим найстарішим автовиробником Німеччини після компанії Daimler-Benz.

48464

Восени 1902 року Opel демонструє запатентований автомобіль Lutzmann з двигуном потужністю 10/12 к. с. Популярність автомобілів незабаром починає зростати. До 1906 року було вироблено вже більше 1000 автомобілів. До 1914 року Opel обігнав усіх своїх конкурентів і став найбільшим автовиробником Німеччини. Бренд набуває популярності як виробник популярних, доступних і успішних моделей, наприклад Doktorwagen (1909 рік) або Puppchen (1914 рік). Ці моделі закладають фундамент традицій Opel: надання високоякісних, надійних і доступних автомобілів широкому колу клієнтів.

21688

1920-і роки втілюють новаторський дух Opel, який зберігається до теперішнього часу. Це ера автомобілів Laubfrosch і Rakete. Компактний автомобіль з двигуном 4/12 к. с. відомий під назвою Laubfrosch (деревна жаба) яскраво-зеленого кольору. У 1924 році Opel стає першим німецьким автовиробником, який використовує складальний конвеєр і влаштовує видовищні ракетні випробування, потрапляючи на перші сторінки газет. Наприклад, у 1928 році на гоночній трасі АФУС в Берліні ракетомобіль Opel б'є рекорд швидкості на суші. Фріц фон Опель досягає швидкості 238 км/год - неймовірної для того часу.

Через рік Opel піднімається в небо: Opel-Sander RAK1 злітає з площі у Франкфурті, що стає першим в історії пілотованим польотом з ракетним двигуном (хай і дуже коротким).

52344

1929 стає початком важких часів для автомобільної промисловості. Мільйони людей втрачають роботу через світову економічну кризу. В кінці «ревущих двадцятих» світова економіка розсипається як картковий будиночок. Однак Opel швидко реагує і знаходить сильного партнера в особі американського гіганта General Motors. Автовиробникові з Рюссельсхайму вдається зберегти місце на ринку і в 1935 році перевершити щорічний результат в 100 000 проданих автомобілів. Серед продукції з'являється нова вантажівка Blitz, яка збиралась на заводі в Бранденбурзі. У цей час автовиробник з Рюссельсхайму здійснює технологічний прорив: Olympia - перший німецький автомобіль з несучим кузовом, що повністю виготовлений зі сталі. Роком пізніше закладається основа 75-річної історії успіху в компакт-класі, яка триває донині. Починаючи з моделі Kadett, традиція не переривається і до наших днів завдяки перенесенню цих традицій на автомобілі сімейства Astra. До 1936 року Opel - найбільший автовиробник Європи, щорічно випускає більше 120 000 автомобілів.

36186

Після того, як було припинено виробництво цивільних автомобілів через війну, Opel відновлює роботу в часи відновлення Німеччини. Німецьке економічне диво асоціюється з багатьма моделями Opel: Олімпія, Olympia Rekord, Rekord P1 і Капітан, а багато сімей використовують в будинках холодильники Opel Frigidaire. У 1962 році, коли Opel святкує свій 100-річний ювілей, в Бохумі відкривається другий завод, на якому виробляється модель Kadett. У шістдесяті з'являються численні моделі, що відображають спортивний і емоційний дух Opel, включаючи легендарні і знамениті моделі Commodore, Манта і GT. Opel завойовує сильні позиції й у сегменті дорогих автомобілів з престижної лінійкою КАД (Капітан, Адмірал, Дипломат), на зміну яким згодом прийшли Сенатор і Монце.

22029

У 1971 році з конвеєра сходить десятимільйонний автомобіль Opel. У цьому році Георг фон Опель, керуючий директор Opel GT, б'є рекорд швидкості для електромобілів, розвинувши її до 188 км/г. Ця подія показує, що Opel піднімає питання по електромобілям за десятиліття до того, як це зробили інші. Сьогодні Opel - лідер даного напрямку. Модель Ampera (111 кВт/150 к.с.) - перший у світі серійний електромобіль з запасом ходу, який не обмежується ємністю акумуляторної батареї.

17044

У 1972 році Opel - найуспішніший автовиробник Німеччини. У Рюссельсхаймі створюється новий модельний ряд, орієнтований на безпеку, високу паливну економічність і екологічність. П'яте покоління моделі Kadett з переднім приводом вперше має коефіцієнт аеродинамічного опору менше 0,39, що робить автомобілі цього покоління найобтічнішими автомобілями компакт-класу. Нові рекорди встановлюються при появі нових моделей: Омега (CD 0,28) і Calibra (CD 0,26). У 1980-ті роки центральним стає питання зниження токсичності відпрацьованих газів. Opel і тут йде в авангарді і першим пропонує лінійку автомобілів, які оснащені каталітичними нейтралізаторами відпрацьованих газів. З 1989 році вони встановлюються на всі моделі Opel.

251841

У 1991 році на автомобілях Astra вперше застосовується система безпеки Opel. До її складу входить захист при бічних зіткненнях, бічна підтримка сидінь і переднатяжителі ременів безпеки. Opel знову демонструє свою здатність задавати тон з новою моделлю Фронтера. Автомобіль для відпочинку стає одним з попередників класу SUV, а також лідером свого сегменту на ринку. У 1992 році відкривається завод у м. Айзенах - у той час найсучасніший завод у світі, який починає випуск декількох моделей: в 1997 році завдяки появі на ринку моделі Corsa, компанія Opel стає першим європейським виробником, який пропонує економічний автомобіль з трициліндровим двигуном. У 1999 році дебютує Zafira. Opel закладає основу популярності компактних мінівенів і встановлює нові стандарти трансформованих інтер'єрів сімейних автомобілів. Цього року відзначається блискучий ювілей - з конвеєра зходить 50-мільйонний автомобіль Opel.

Із запуском в 2008 році моделі Insignia, Opel переорієнтує бренд. Нові флагманські моделі є точкою відліку для нової філософії марки - поєднання художньої виразності з німецькою точністю. Ідея знайшла своє втілення в моделях Zafira Tourer і Astra GTC, виробництво яких було розпочато зовсім нещодавно.

260413

У наші дні Opel і його дочірній британський підрозділ Vauxhall продають автомобілі в більш ніж 40 країнах. На заводах і в інженерних центрах шести європейських країн налічується 40 500 співробітників. Тільки в 2010 році Opel/Vauxhall продав більше 1,1 млн автомобілів і легких вантажівок, частка на європейському ринку склала 6,2%. З запуском нового електромобіля Ampera Opel формує новий сегмент європейського автомобільного ринку та підтверджує роль лідера у сфері новітніх рішень в області мобільності.

264248

Інноваційний курс розвитку, який впроваджує компанія Opel у своїй роботі, отримав підтримку і в Україну. Безсумнівно, зростання продажів в Україні пов'язане із зростанням продажів у світі.

Продажі автомобілів Opel в Україні поступово набирають обертів і виходять на новий рівень. Так, за підсумками 2011 року продажі, у порівнянні з 2010 роком, збільшилися на 103%, в той час як ринок нових легкових автомобілів виріс на 36%. Відповідно, частка бренду Opel в ринку також збільшилася більш ніж в 2 рази! Бестселером продажів в Україні є Opel Astra Classic, яка пропонується одразу в трьох кузовах. Стабільно високим попитом користуються і інші моделі бренду - бізнес-седан і флагман бренду Opel Insignia, сучасна і компактна Corsa, модна і «гаряча» Astra нового покоління, безпечні і «гнучкі» мінівени Meriva та Zafira. Активно почалися продажі оновленого позашляховика Antara.

Компанія «Дженерал Авто Груп», офіційний дистриб'ютор Opel в Україні, буде і надалі підтримувати глобальний інноваційний курс розвитку Opel як найбільш технологічного автомобільного бренду в Європі.

Opel в Україні: www.opel.ua

Відвідайте сторінку Opel в Facebook: www.facebook.com/opel.ukraine та в Twitter: http://twitter.com/Opel_UA