30.03.2011

ЗАЗ Forza - секрети виробництва

17 лютого в Україні стартувало виробництво нового автомобіля. На цю подію в автомобільному світі чекали протягом півроку, з того моменту, коли про майбутню новинку згадали на організованому Корпорацією УкрАВТО щорічному Столичному Автошоу-2010. Сотні тисяч українців стежили за подіями на Запорізькому автозаводі, читаючи новини, які готувалися в онлайн-режимі журналістами інтернет-ресурсів «Інтерфакс», «УНІАН», «Українські новини», Autonews.ua, «Багнет», «Автоком», Delfi, Auto.Ria, Tochka, Liga.net, Gazeta.ua просто на презентації. Статтею про сто перші продані автомобілі ЗАЗ Forza зацікавилося більше 35 тисяч чоловік, з них - 23 тисячі читачів за тиждень на сайті AUTO-Consulting, посилання на цю тему найпопулярніші в мережі Інтернет. Сьогодні на численні прохання засобів масової інформації офіційний представник бренду ЗАЗ ДК «АвтоЗАЗ-сервіс» і Запорізький автозавод діляться більш детальним описом виробництва стильного українського автомобіля.

«Наші покупці повинні знати, що при організації повномасштабного виробництва нового вітчизняного автомобіля ЗАЗ Forza на ЗАТ«ЗАЗ» була проведена відповідна підготовка виробництва, розроблені технологічні процеси виготовлення деталей і вузлів автомобіля», - говорить Іван Злобов, заступник Генерального директора ДК «АвтоЗАЗ-сервіс». Для цього закуплене, встановлене і введене в дію необхідне обладнання в цехах зварювання, фарбування і збірки автомобілів, а персонал, як виробничий, так і торгово-сервісний, пройшов відповідне навчання. Двигуни на модель постачаються ГРП «Мелітопольський моторний завод», згодом локалізація буде поглиблюватися, і все більше українських складових буде в автомобілі.
Спеціалісти заводу деталізують: «Виробництво ряду великих деталей з пластмас (бампера, панелі приладів, оббивки дверей і салону автомобіля) здійснюється в цеху пластмасових виробів. Що стосується сидінь автомобіля, окремих елементів підвіски - вони також нашого виробництва. Спільним підприємством «BOSAL-ЗАЗ» виготовляється система випуску відпрацьованих газів. На автомобілі будуть встановлені шини, диски коліс, акумуляторні батареї, деталі кондиціонера українського походження».
До речі, позитивні характеристики пластикових складових салону вже були відзначені багатьма представниками ЗМІ: «Вітчизняні деталі створюють в салоні атмосферу і запах нормального нового автомобіля», - говорять автоексперти.
Стало також відомо, що в цеху зварювання кузов автомобіля ЗАЗ Forza виготовляється на окремій лінії, обладнання якої дозволяє проводити повний комплекс робіт зі стикування і зварювання окремих елементів.
Надалі кузови та пластмасові деталі автомобіля ЗАЗ Forza фарбують і грунтують. Грунтування кузова перед фарбуванням проводиться методом занурення у катафорезних ваннах, цей етап проходить кожен автомобіль згідно з технологічним процесом, завдяки чому гарантія на антикорозійну стійкість покриття кузова складає 6 років. Фарбування виконують роботи у спеціальних камерах, де можливо одночасно здійснювати фарбування кузовів у 12 різних кольорів в одному потоці. Пофарбований кузов після контролю якості фарбування направляється на складання.
Ті, хто був присутній на офіційній презентації автомобіля в Запоріжжі, могли бачити і лінію складання автомобіля - вона являє собою пости з робіт у салоні, моторному відсіку, після чого йде установка підвісок і коліс автомобіля.
Остаточно складений автомобіль іде на ділянку діагностики, на якому за допомогою спеціального обладнання від провідних світових виробників автомобіль проходить ретельний контроль якості збірки і геометрії кузова, що дозволяє випускати високоякісні автомобілі.
Завершується цикл виробництва обов'язковою обкаткою на заводському випробувальному треку, на якому, до речі, мали можливість покататися журналісти в день презентації. Після випробування фахівці заводу усувають усі виявлені в результаті дорожньої обкатки відхилення.
Тільки після цього автомобіль надходить до дилерів, де з рук продавців-консультантів мережі салонів ДК «АвтоЗАЗ-сервіс» він переходить у власність щасливих володарів. За бажанням клієнта фахівці сервісних станцій дилерської мережі дистриб'ютора можуть виконати антикорозійну обробку днища автомобіля.

Нагадаємо, що  гарантія на вітчизняну новинку від ЗАЗ складає 3 роки або 60 000 км пробігу. Адресу найближчого автосалону можна знайти на офіційних сайтах: www.zazforza.com.ua, www.ukravto.ua або дізнатися за телефоном «гарячої» лінії: 0800500233 (дзвінки зі стаціонарних телефонів по всій території України безкоштовні).